Sök
Stäng denna sökruta.

Från segelmakeri till betongmadrasser – möt Tecomatics sömnadspecialist Pelle Petersson

Innehållsförteckning

Pelle Petersson arbetar som Arbetsledare för sömnadsavdelningen på Tecomatic. Han inledde sin karriär som verktygsmakare efter gymnasiet, men hans stora intresse för segling tog honom vidare till segelmakeriet där han fått sin långa och gedigna erfarenhet inom sömnad av stora textilier.

1987 började Pelle arbeta på ett stort segelmakeri i Smögen och drev senare även sitt eget segelmakeri hemma i Kalmar. Efter en lång tid utomlands återvände Pelle till Sverige där han kom i kontakt med Tecomatic genom sina gamla seglarkompisar som alla varit en del av Tecomatic sedan starten tidigt 80-tal.

”Jag hade planer på att starta upp mitt segelmakeri i Kalmar igen när jag kom tillbaka från Nya Zeeland. Det var vad jag hade gjort där också. Men när Tecomatics affär växte och de hörde av sig angående arbetsledning så tyckte jag att den utmaningen var mer intressant.”

Tecomatic befann sig i en expansiv fas och behövde utöka sina resurser inom just sömnad. Det har blivit mer och mer beställningar och idag har Tecomatic utökat sina produktionslokaler till det dubbla, 1.800 kvm i två separata skepp, vilket ger möjlighet till att köra dubbla projekt.

Vad var det som lockade dig till Tecomatic?
“Torbjörn och Kristoffer, grundarna av Tecomatic, de är mina gamla seglarkompisar. Och Jonas som är produktionschef jobbade tidigare på mitt gamla segelmakeri. Han kom till mig som 14-årig PRAO-elev. Eva som också jobbar på Tecomatic är gammal elit-vindsurfare, så vi är många som har gemensamma intressen som har hjälpt oss att skapa så starka band. Jag, Torbjörn och Kristoffer ägde även för längesedan en framgångsrik kappseglingsbåt tillsammans. Och på den vägen är det.”

Under årens lopp har Pelle fortsatt att varva sitt segelmakande med kappsegling och långsegling i olika delar av världen. Han har även fortsatt med sitt segelmakeri på helgerna när det finns tid.

Hur skiljer sig segelmakeriet från att sy betongmadrasser?
”Segelmakeri är framför allt mer detaljerat. Men att jobba med stora tygstycken är detsamma och utrustningen likaså. Framför allt hur man jobbar tillsammans, där känner jag igen mig mycket från det stora segelmakeriet, att planera sin tid och personal på rätt sätt. Man kanske börjar jobba med ett projekt på måndagen, som sedan ska vara klart redan på fredagen. Vägen dit kräver samarbete och där är vi väldigt bra sammansvetsade på Tecomatic. Det är det som gör att vi i slutändan har så nöjda kunder.”

Övergången från segelmakeri till betongmadrasser har utmanat honom tekniskt och kreativt. Att vara en del av Tecomatic och leda deras sylag har gett honom möjligheten att applicera sina färdigheter och erfarenheter från segelmakaryrket på en helt ny nivå. Pelle delar med sig av utmaningarna med den snabba tillväxten på Tecomatic. Att skapa rutiner, anpassa personalstyrkan och utveckla en harmonisk arbetsmiljö har varit en del av resan. Han betonar vikten av att arbeta som ett team och att känna sig tillfreds när man lyckas slutföra ett projekt enligt tidsplan, oavsett hur komplexa projekten kan vara.

”Vi jobbar verkligen åt rätt håll och det är roligt och tillfredsställande att bidra på ett företag som växer så mycket. Är man lite av en tävlingsmänniska, som jag själv, så är det alltid kul att gå igenom veckan och se att man klarar det. Det kan vara ganska tufft ibland och svårt att hinna med, men då känner man sig extra nöjd på fredagen när allt är slutfört och textilierna kan transporteras ut till våra olika projekt under helgen.”

Sömnaden är en del av en längre produktionskedja och det är därför extra viktigt att hålla sig till tidsplanen. När en betongmadrass är färdigsydd skickas den vidare till projektet där den ska fyllas med klimatkompenserad grön betong, vilket utförs av erfarna dykare på plats. Och först när en betongmadrass kommit på plats kan man mäta in nästa tygstycke, som sedan ritas i CAD innan det går till sylaget.

”Det skulle vara en dröm om man skulle kunna planera produktionen mer. Tänk om man visste vad man skulle göra nästa månad. Vi vet ju i grova drag, men det kan vara en utmaning att planera för en längre tid. När vi på sömnad kommer in i bilden så finns det ju ofta en idé om hur man vill ha det. Men ingenting är självklart. Det är det som gör det kul också, och man blir väldigt tillfreds när man gjort något komplext och man känner att man lyckats. Det är väldigt sällan man hör att vi inte lyckas, och det är tack vare ett erfaret teamarbete som tagit lång tid att utveckla.”

Hur tror du att branschen kommer att utvecklas?
“Det vi gör är så unikt, att vi gör formsydda betongmadrasser och miljögardiner som vi färdigställer i egna lokaler. Just nu finns det mycket att göra och vi har en bra kundbas med stora byggföretag, stat och kommun, samt konsulterna som vet att vår lösning blir kostnadseffektiv och bra för miljön.”

Läs mer om hur Tecomatic tillverkar betongmadrasser och miljögardiner här: Sömnad & tillverkning

Create an account to access this functionality.
Discover the advantages