Sök
Stäng denna sökruta.

Bryggorna i Kyrkviken vann Stadsbyggnadsutmärkelsen 2022

Innehållsförteckning

Stadsbyggnadsutmärkelsen 2022 har avgjorts, och det var bryggdäcken i Kyrkviken i Nacka kommun som tog hem segern med god marginal. Nästan hälften av de som röstade hade de stora träbryggorna som sin favorit.

Motiveringen till nomineringen lyder: ”En offentlig park som renar vatten och hanterar stora delar av Nackas dagvatten. Här kombineras nytta och nöje genom naturmaterial som trä, sten och grus. Bryggorna skapar ett böljande rekreationsområde, ett andrum från bakgrundens stadsmyller.”

Dubbel funktion – för rent vatten

Trädäcken är inte bara ett trevligt ställe att besöka, de har också funktionen att dölja den reningsanläggning för dagvatten som har placerats längs stranden i Kyrkviken. Hit rinner allt regn- och smältvatten som kommer från närområdet för att renas i fem steg innan det släpps ut i sjön. Tillsammans med andra åtgärder som gjorts för att sänka fosforhalten och minska övergödningen i Järlasjön får vi ett rent och klart badvatten med god sikt.

– Kyrkviken är ett fantastiskt exempel på hur ny yta för rekreation och umgänge kombineras med samhällsviktiga funktioner som dagvattenrening, säger David Johansson, konstruktör på Sweco, som tar emot priset tillsammans med Daniel Fried, landskapsarkitekt på Nyréns Arkitektkontor.

– Resultatet är ett tydligt bevis på att samspel leder till något gott! Både mellan människor och mellan funktioner. Jag är särskilt nöjd med hur vi lyckats passa in bryggorna utmed den smala strandremsan, skapat utblickar och platser, och samtidigt kunnat bevara den grönskande strandridån utmed vattnet. Självklart är jag också mycket glad att platserna som vi skapat blivit så populär. Att bryggorna till och med kallats för Nackabornas nya vardagsrum gör mig stolt, säger Daniel Fried.

Bryggdäcken har utformats av Sweco och Nyréns Arkitektkontor på beställning av Nacka kommun.

Läs mer på Nacka kommuns hemsida

Är ni intresserad av att höra mer om Tecomatics lösning för dagvattenrening kombinerat med badplats i Kyrkviksbadet i Nacka och hur vi skulle kunna hjälpa er? Kontakta Emil Eriksson, affärsområdeschef Vattenrening och ansvarig för projektet Kyrkviksbadet på Tecomatic.

Create an account to access this functionality.
Discover the advantages